Snik inn en fisketur
Har du lyst å krydre dagsturen med litt ekstra spenning? Sett en snik på vei ut og trekk den på vei hjem igjen. Kanskje blir det storfangst?
– Pappa, er du klar snart? Skynd deg, da! roper barna. Det er nydelig sommerdag og vi gleder oss til å komme utpå med båten. På vei ut mot stranden setter vi en snik. En snik er et fiskeredskap som består av et flyteelement med en lang line og seks angler. Den skal stå ca 4 timer i sjøen før den trekkes opp igjen. Altså, perfekt å kombinere med strandtur eller annen kort dagstur med båten.
Gunnarsvikjo på Tysnes, et flott friluftsområde med stupebrett, svaberg og gode ankringsmuligheter.
Den spennende ventetiden
Vi setter sniksnøret på en plass noen lokale fiskere har anbefalt oss. Deretter drar vi til stranden, bader og fanger reker som vi steker på primusen og spiser som chips. Mens vi er på stranden kiler det i magen, spenningen er der hele tiden.
– Tror dere det har bitt en fisk på allerede? spør jeg barna.
– Jaa! roper de, optimistiske som alltid.
Kanskje de har rett?
Når vi får fisk pleier vi å åpne magesekken for å se hva spennende den har spist.
Hvor er sniken?
På vei hjem noen timer senere er det på tide å trekke sniken og vi ankommer fiskeplassen. Men hvor er sniksnøret, da?? Vi finner det ikke igjen!
– Se etter et gult firkantet flyteelement! roper jeg til guttene. – Det var jo her vi satt den, så den kan ikke være langt unna.
Tanken slår meg. Har noen tatt sniken, kanskje? Nei, det er lite trolig, men kanskje en stor fisk har bitt på og dratt sniken langt vekk? Vi leter videre i hele 45 minutter, og endelig finner vi sniksnøret, flere hundre meter unna stedet vi satte det! Når jeg begynner å dra opp, er det veldig tungt. Dette kan bare bety én ting: storfangst!
– Stoor fisk! roper jeg og forventningene til barna øker i takt med hvert drag jeg tar inn.
– Denne er diiiger! roper jeg.
Middagen er sikret! På denne turen fikk vi en flott lange på 12 kilo. Vi hadde agnet med makrell og sniken var satt på ca 90 meters dyp.
Middagen er sikret
Plutselig ser vi noe i havoverflaten rundt 30 meter unna oss! Noe stort, noe hvitt, noe vi aldri har sett før. Men hva er det? En sel? En nise? Nei, det er en stor fisk! Vi drar den nærmere, helt inntil båten, og med begge hender får jeg tak i fisken under hjellene og drar den over ripen. Den dundrer ned i dørken! Vi har fått en flott lange. Frem med fiskevekten. 12 kilo! Det er så vidt barna klarer å holde den, selv når de bruker begge hender. Etter fisketuren bærer det rett hjem, nå skal det lages herlige fiskekaker av langen vi har fanget!
Barna hadde fanget reker som vi stekte på primus. Smaker nydelig!
Slik fisker du med snik
Et sniksnøre består av en 100 eller 200 meter lang line med 6 rustfrie angler festet med et par meters mellomrom i enden. Helt ytterst fester du et lodd (søkke) på rundt 2 kilo. I den andre enden er det festet et flyteelement. Du kan bruke mye forskjellig som agn, men vi har funnet ut at fersk makrell fungerer veldig bra. Bare husk å feste makrellen godt til anglene. Hvis du vil fiske lange eller brosme, bør du sette sniken mellom 80 og 200 meters dyp. Så venter du 3–4 timer før du drar opp og ser om du har fått fangst. Det er enkelt, moro og veldig spennende!
Skråblikk: 17 tips til en mislykket fisketur
Vent litt! Har du heller lyst på en skikkelig mislykket fisketur? Ingen fangst, barna hyler og stemningen på bunn? En fisketur som ender i totalt kaos og ingen blir med deg igjen? Da er disse fisketipsene noe for deg!
1. Uorden. Ikke har orden på fiskeutstyret. Dropp å løse floker, finne frem angler, teste haspelsnellen, eller å se til at alt fungerer før du drar ut for å fiske. Da får du garantert en langtekkelig og kjedelig start på fisketuren.
2. Dropp yr.no. For all del Ikke sjekk værmeldingen før du drar utpå sjøen. Kraftig vind, store bølger, striregn og en liten, åpen båt er det perfekte utgangspunkt for en skikkelig mislykket fisketur.
3. Bråstopp med båten! Dette er særlig effektivt i stor fart og med små barn som sitter fremme i baugen. De kan da ramle rett uti det kalde vannet. En bedre start på en mislykket fisketur kan du knapt få.
4. Ikke ta med håv eller klepp. Hvis dere får en rusk på kroken er det best om du ikke har håv eller klepp parat. Å dra en diger 8-kilos torsk over båtripen er tilnærmet umulig å gjøre uten å miste ruggen. Snakk om dårlig stemning når dere må vinke farvel til den nydelige torskemiddagen.
5. Sild i tønne. Sitt tett sammen når dere fisker, slik at dere dunker borti hverandre. Håpet da er at snørene deres vikler seg inn i hverandre, folk tror de har fått fisk, men så er det bare snøret ditt. For en nedtur! Gull!
6. Ha dårlig tid. Når du løser floker og fester sluker, så prøv å gjøre det så fort som mulig! Da klarer du fint å pådra deg, og kanskje andre, noen gode og dype kuttskader. Stemningen blir garantert dårlig!
7. Vær negativ. Kommer andre med positive kommentarer og syns fisketuren er moro, så er det et dårlig tegn på at de faktisk koser seg, og det er jo ikke meningen?? Sørg da for å komme med negative kommentarer og bemerkninger. Langer du i tillegg ut om deres personlige skavanker og pinlige blemmer fra fortiden, så blir stemningen garantert elendig. Godt for deg!
8. Ikke lær deg fiskeknuter! Enkel slukknute, krokstikk, palomarknuten eller vanlig opphengerløkke må du for all del ikke kunne. For en herlig situasjon hvis knuten røk akkurat idet rusken var på vei over ripen!?
9. Kjør slalåm. Kanskje blir folk sjøsyke, kanskje får du gøtt i propellen. Det er vrient å få løst opp i og vil helt sikkert medføre mye frustrasjon. Hvis du dorger, så sørg i sirkel.
10. Glem mat og drikke. Det tar nok ikke lang tid før reisefølget ditt spør etter en matbit og noe å drikke. Perfekt om mat og drikke er glemt igjen hjemme. Resultat: sutring og dårlig stemning.
11. Vær sjefen. Bruk mange maritime uttrykk, men ikke fortell hva de betyr, bare vis at du er irritert for at de ikke kan språket! Som ekte kaptein er det ditt ansvar å delegere arbeidsoppgaver. La ferskingen få ansvaret med å løse flokene. Ikke hjelp. Skryt av deg selv og si gjerne at den floken kunne du enkelt løst mye raskere.
12. Ha for lite bensin på tanken. Dere går tom midt utpå fjorden. Da blir nok mange redde. Perfekt om naboen kommer og tauer dere hjem etter flere timers venting. Flaut.
13. Ikke sjekk sjøkartet. Gulesider.no har et godt sjøkart som viser nøyaktig hvor du er og hvor dypt det er i sjøen. Dette er god informasjon som lett øker fangstmulighetene, så ikke bruk denne appen eller andre sjøkart.
14. Ha alltid en bedre historie parat. Utpå sjøen fortelles gamle fiskehistorier. Den ene bedre enn den andre. Husk da at du alltid må toppe historiene. Har de fått en fisk på 6 kilo, ja, da har du fått en på 10 kilo! Fikk de en fin brosme, så fikk du to! Lyg om du må.
15. Kuttskader. La kniven ligge løst på dekk. Ta for all del ikke kniven inn i sliren etter bruk. Det samme gjelder anglene. Bare strø de rundt omkring på dekk. Til slutt vil noen kutte seg, eller få en sluk i foten.
16. For lite klær. Det er kaldt utpå. Viktig å passe på at alle fryser. Forfrosne fingre er vonde å fiske med. Kalde barn sutrer. Dårlig stemning. Mål oppnådd.
17. Ferskvann. Ikke skyll utstyret etter ferdig bruk. Da ruster det og sjansen for å få fisk neste gang er enda mindre. Herlig!
Hvis du passer på å følge alle disse tipsene er du garantert å få en skikkelig mislykket fisketur. De du har med deg vil trolig aldri bli med deg noen gang igjen. Hvis du derimot ønsker å ha en kjekk og trivelig fisketur – hvor dere kanskje også får fisk – så er det vel kanskje best å snu litt på tipsene. Skitt fiske!
Artikkelen er skrevet av Andrè Marton Pedersen
Gå tilbake til
messe-magasinet