Sjekkliste for en tryggere båttur

Med noen enkle tips og forhåndsregler blir båtturen en drøm istedenfor et mareritt. Her er vår sjekkliste.

Sjekkpunktene er nesten like aktuell om du bare skal ut på en halvtimes fisketur så vel som på fire ukers båtferie, og vil forhåpentligvis «fast rutine» når den får satt seg. Ulykken kan skje når du minst venter det, så det er viktig at båt og mannskap alltid er sjøklar – selv om det kanskje høres «too much» ut.

Sjekklisten er basic og ikke uttømmende, så har du viktige innspill og tips, vil vi gjerne høre fra deg!

Flyteplagg kan være både moderne og behagelig å ha på.

Flyteplagg

Det er påbudt å ha flyteplagg til alle om bord, og er båten under 8 meter er det også påbudt å bruke for alle om bord. Er båten lukket (styrhusbåt) er det ikke påbudt. Men, det er anbefalt å bruke flyteplagg uansett! Med dagens trendy flyteplagg er det ingen unnskyldning!

VHF – enten fastmontert eller håndholdt.

Kommunikasjon

Mobiltelefon (med strøm) eller helst VHF må være med. Du vet aldri når du kan få bruk for den!

Nødvendig utstyr

Nødvendig utstyr som alltid bør ligge om bord er dregg, åre(r) og brannslukkingsutstyr.

Å planlegge seilasen lønner seg alltid!

Planlegg

Du trenger selvsagt ikke tegne opp seilingsrute på forhånd – men det er alltid smart å ha noen tanker om hvor turen skal gå. Spesielt om du ikke kjenner farvannet godt, og må ta ekstra hensyn til høyde eller dybde.

Drivstoff

Sjekk tanknivået før du drar, og ta aldri noen sjanser. Å gå tom for drivstoff er dårlig sjømannskap. En ekstra reservekanne kan være en god hjelp om det skulle knipe. Husk også å være kritisk til drivstoffmåleren – det er ikke alltid den fungerer.

Personlig sikkerhet

Kjører du åpen båt, anbefaler vi sterkt at du bruker dødmannsknappen, selv om du har medpassasjerer om bord. Faller du i vannet stopper motoren, og det kan bli riktig katastrofalt om du «bare glemte den».

Ta en sjekk

Før start bør du ta en generell sjekk i kjølen etter vann/lekkasjer, samt i motorrommet om du har dette. Etter start bør du se til at motoren får kjøling (se etter kjølevann) og at alt ser normalt ut mht. batterispenning, motortemperatur og oljetrykk. Videre bør du ved jevne mellomrom (og gjerne før hver tur) sjekke:

  • Er det nok olje – sjekk målepinne
  • Er kjølevannsinntaket til motoren åpent (ved innenbords motor)
  • Er motorreimene passe stramme?
  • Er batteriene ok? Sitter klemmene fast?
  • Sitter slangene til drivstoffilteret fast?