10 på topp gjestehavner i Vestland

Her er web-båtmagasinet Båtsans.no sin liste over 10 på topp gjestehavner i Vestland. God tur!

På web båtmagasinet Båtsans.no finner du oversikt over gjestehavner på Vestlandet.

Du som båtturist/gjest kan være med å stemme frem på din favoritt www.baatsans.no Du kan stemme på havner i hele Norge, kartet er delt opp i arkfaner med Vestlandet – Rogaland – Sørlandet – Østlandet – Møre og Nord-Norge. Mangler vi noen er det bare å sende et tips til post@baatsans.no og vi legger dere inn.

Listen over 10 på topp som vi presenterer i Dra til Sjøs sitt messemagasin, er slik listen fremstår i april 2023

Nr. 1 – Våge Gjestehavn

Tysnes kommune er en øygruppe litt sør for Bergen og ved fergeleiet ligger Våge Båthamn Gjestehavnen de siste årene blitt oppjustert, med nytt bad og service hus. Flere flytebrygge er lagt ut og kapasiteten er i dag på ca 150 båtplasser..

Mandelhuset er restauranten som ligger helt i sjøkanten med egen flytebrygge. De har utvidet kapasiteten, og består nå av 3 bygg som de kan servere båtgjester og selskaper. De har også catering. Kjøkkenet bruker lokale råvarer, og legger mye arbeid ned i matkunsten. Kortreist og gode smakfulle porsjoner. Fisken og skalldyrene som serveres kommer rett fra lokale fiskere.

Gjestehavnen ligger i Tysnes kommune og i havnen finner du turistinfo i flytenaustet med isbar, lekeplass galleri, butikker i umiddelbar nærhet. De har åpent hele året. Betaling skjer ed appen Gomarina. Her er markerte fjellstier og fine sykkelveier. En fin plass for hele familien.

Innlegg fra facebook siden til Mandelhuset; Våge gjestehavn er blitt ein naturleg samlingsstad for båtfolk på Vestlandet og blir meir populært år etter år. Hamna har utvikla seg gjennom åra, med alt frå Flytenaust og nye betongbrygger til «E-brygga» som er laga av gamle platformbein frå Nordsjøen. Alt i alt har hamna blitt svært populær og er no ei av vestlandets største gjestehamnar.

Spesielt populær er den for seglbåtar, delvis på grunn av dei lange tradisjonane og gode forholda med segling på Bjørnefjorden, men og at det er god djupna over heile hamna og lange kaistrekk. Det at me ligg midt i sentrum mellom mange populære hamnar er heller ikkje negativt.

Me ønskjer at Tysnes skal vera ein attraktiv stad å besøka, derfor fortsett me å vera med på og utvikla hamna, vøla den og ta vare på gjestane våre. For Mandelhuset er hamna og båtgjestane utruleg viktige

Nettside: www.vaagegjestehamn.no
Mail adresse: booking@mandelhuset.no

Nr. 2 – Bekkjarvik gjestehavn

Dette er virkelig en perle på Vestlandet, og mer populær en noen gang. Her er et lite stykke kystnorge samlet og alle fastboende gjør alt for at opplevelse som båtgjest skal bli den beste.

Nå har de 3 gjestehavner, som alle er like fine å ligge i. Havnekapasiteten er mer enn 200 båter. Fra sist etablerte gjestehavn må gå litt lengre til sentrum av Bekkjarvik, men til gjengjeld egen sandstrand, og en ny kystpromenade som leder deg bort til en fantastisk og overveldende kystpark.

Nytt i 2023 for det kjente Bekkjarvik Gjestgiveriet i havnen er en drøm som går i oppfyllelse, for i juni åpner Boutiquehotellet Beckerwyc House. Et fantastisk hotell som inviterer til ro og velbehag i et eksklusivt og avslappende miljø. Inspirasjonen er hentet fra havet og den vakre naturen som omgir Austevoll, og kommer til uttrykk i et moderne, maritimt design.

I 1.etg finner du lounge og barception. Her blir du personlig møtt av verten, som sørger for at du får den beste service og opplevelse under ditt opphold. I denne etasjen kan du oppleve «hage-rommene». Velg mellom suiter, deluxe eller superior rom. Med det eksklusive interiøret og designet ønsker vi at du skal få en fornemmelse av naturens tilstedeværelse.

Blir du fristet til et deilig måltid ligger det kjente Bekkjarvik Gjestgiveriet i havnen. Her blir du alltid godt tatt imot av vertskapet, familien Johannesen. Mor Asta og far Øystein er begge utdannet kokker og er foreldre til tvillingene Ørjan og Arne, begge er viden kjent og har høstet priser som verdensmester og årets kjøkkensjef. Lillesøster Regine er også delaktig i familie bedriften.

Torget i hjertet av Bekkjarvik har mange kjekke butikker og liker du ikke å shoppe er det et flott bibliotek i annen etasje som hele familien kan like.  Flotte skogs kledde knauser og mange naturløyper. Blir du sulten og vil ha litt enklere servering kan du besøke Smakeriet Burgerbar

Nettside: www.bekkjarvik.no
Mail adresse: bekkjarvikgjestehavn@halstensen.no

Nr. 3 – Florø Gjestebrygge

Florø Gjestebrygge er en populær og trivelig gjestehavn. Her er gjestebryggen oppgradert med nytt servicerom i 2017. De tilbyr alt du forventer av service og båtatmosfære. Havnevertene serverer gjerne frokost og avisen på båtripen.

Gjestebryggen ligger idyllisk til. Koselige handlegater, med gode restauranter et lite trossekast unna. Florø er Norges vestligste by og ligger i Kinn kommune.

Fritidsbåter besøker havnen flittig i sommer månedene for å få med seg arrangement som Himmel og HavSildebordetKinnaspelet, Sommarrevy og Våtmoro.

Nettside: www.florohamn.no/floro-hamn/gjestehamn/
Mail adresse: hamn@kinn.kommune.no

Nr. 4 – Kilstraumen Brygge

Kilstraumen Brygge ligger idyllisk til i naturskjønne omgivelser, og er et av flere historiske vertshus i Nordhordland. Her er nye flytebrygger med tankanlegg og tilhørende nytt servicebygg. Med enkel tilkomst, gode fasiliteter er Kilstraumen Brygge ett yndet sted for båtfolket og båtturister.

Kilstraumen Brygge har alle rettigheter for servering både inne og ute. I sommersesongen har de åpent hver dag for servering av mat. De tar imot bestillinger for alle typer arrangementer. I deres flotte restaurant «Naustet» har de kapasitet til ca. 100 personer. 

De har utleie av sykkel, kajakk og båt. Du kan ta en spasertur til Vardetangen, som er det vestligste punktet på fastlandet i Norge

Årvikane friluftsområde, drive med fisking enten i fjæren eller fra båten.

Nettside: www.kilstraumenbrygge.com
Mail adresse: post@kilstraumen.com

Nr. 5 – Knutholmen

Ein god plass å ankre opp

Det er mange som kommer sjøvegen til Knutholmen. Det skjønner vi godt, det er den eldste og kanskje fineste vegen. Her får du bryggeplass med tilgang til dagligvare, frisør, galleri, strøm, vann og propan. En båtplass rigget for moderne forhold der hamneleien inkluderer bosshandtering og wifi.

Det er en stor favoritt for båtfolket å besøke og aktivitetstilbudet øker. Nå har de fått flytende sauna, som ligger blant sjarmerende rorbuer, fiskebåter og et yrende fugleliv. Aktiviteter som Krabbefiske, Sjarkfiske eller båtsafari er noe av det de tilbyr. Du kan leie kajakk, SUP eller fritidsbåt og ta deg rundt på egenhånd i den fantastiske naturen. Flotte turmuligheter enten i leid sykkel eller bare vandre rundt mellom alle buene i vågen.

Gjestebryggen ligger sentralt i Kalvåg i et topp moderne bryggeanlegg. Her er en blanding av faste kaier og flytebrygger. På Knutholmen er de kjent for god mat og har fokus på ferske, gode lokale råvarer.

Gjestehamna har plass til 200 båtar, og du treng ikke melde innsegling på førehand. Alle sjøfarerar er alltid velkomne. Vi finn plass til deg når du kjem, forteller de. Også her tilbyr de ulike overnattiner, og de har bygd mer enn et vanlig hotell, hvor rommene er varierte med eget tema. Du kan ellers bo i en rorbu, ei leilighet, et historisk eller moderne sjøhus.

Nettside: https://www.knutholmen.no
Mail adresse: post@knutholmen.no

Nr. 6 – Rosendal

I Rosendal finner du en topp moderne Båthavn. Med majestetiske fjell og natur du garantert vil trives i. Fra havnen har du et godt utgangspunkt for å gå tur – enten man vil rusle i Baronihagen, eller ta en times tur rundt Hattebergfossen. I det koselige sentrum er butikker, galleri, restauranter og det vakre hotellet Rosendal Fjordhotell som også har gjestebrygge-

Baroniet i Rosendal må du ikke gå glipp av, vandre i den vakre parken til Slottet fra 1665. Baroniet i Rosendal er ei kulturperle i seg selv. Og hele sommerhalvåret er det utstillinger og konserter med kjente artister.

Her er både fjord og fjell en opplevelse i seg selv

Nettside: https://rosendalhamn.no
Mailadresse: post@rosendalhamn.no

Nr. 7 – Bergen

Med gjestehavn i Vågsbunnen – midt i hjertet av byen fylles den opp av fritidsbåter hele året.

I den vakre og mangfoldige vestlandske skjærgården finner du sjøfartsbyen Bergen. En historisk, lun og gjestfri havn, med gode restauranter og torget like ved. Mange kunne nok ønsket seg flytebrygger, men har ikke fått gehør for det. Men med så mange tilbud i umiddelbar nærhet, er det veldig godt besøkt. 17 mai er det kamp om plassene og flok legger seg gjerne ned en uke i forveien.

Servicesenter fritidsbåter kan benytte ligger i 2. etasje i bygningen på Zachariasbryggen. Hovedinngang mot Torget. Her finner du toalett, håndvasker, dusjer, vaskemaskiner og tørketromler.

For tilgang til servicesenteret bruker du appen GoMarina og velger «Informasjon om Bergen Havn»

Priser for fritidsbåter i SOMMER sesong (1.april – 30.september) – inkl mva:

Bergen har flotte turmuligheter, og nærmest er Fløien som gir deg tilgang til Byfjellene fra Bryggen.

Nettside: www.bergenhavn.no/fritidsbater/
Mail adresse: bergen.havn@bergenhavn.no

Nr. 8 – Fedje

Fedje – «Landsbyen i havet», er en liten øykommune på ytterste vestkyst av Vestlandet.
Her kan du legge til i gjestehavnen som ligger nord på øyen, Ved Fabrik nr.8.

Fra Fabrikk nr. 8 går det kabelferge som du kan ta over til selve landsbyen. Her er Fedje landhandel, og micro øl bryggeriet Northern & Co. Hvalkjøtt kan kjøpes og den nye Landsbykafeen servere deilig mat.

Er du glad i Gin må du besøke Fedje, for her ligger Feddie Ocean Distillery, med kun kvinnelige aksjonærer. De vant i Ginnens hjemland den gjeve gullmedaljen – London Spirits Competition, med Nine Sisters gin

Fedje kan være Norge på sitt mest ekstreme. Det er siste utpost før havet i vest. En isolert øy i vill og rå sjø. Samtidig er det en idyll med lune viker og horisont, når vind og hav tar seg en pause

Spisestedet i havnen: Pernille har enkel, god mat med fisk, kjøtt og vegansk på menyen. Hyggelig, uformelt og god stemning. De er midlertidig stengt for oppgradering av kjøkken, og åpner igjen den 28. april

Nettside til hva du kan finne på når du er på Fedje – https://www.destinationfedje.org/gjere

Nr. 9 – Skjerjehamn

Havet har dannet livsgrunnlaget til Skjerjehamn i tusener av år. Skjerjehamn har vært et viktig knutepunkt for fiske, handel og industri, og på begynnelsen av 1900-tallet var det en av de største havnene på Vestlandet.

I innseilingen møtes du av Kongen som stolt og majestetisk hilser alle sjøfarere. Monumentet av Kong Olav V ble avduket i 2007.

I dag er Skjerjehamn igjen en perle på kysten; et vakkert og levende sted, hvor mennesker møtes og deler gode opplevelser.

Landhandelen selger varer over disk og nystekt brød kan kjøpes på bestilling

Skjerjehamn er kjent for en av sommerens store festivaler – Utkant, Siste helg i juli er det nok en gang duket for Majesteten blant festivalar, UTKANT.

Kryss av helgen på primstaven, bunnsmør snekka og sett kurs mot Skjerjehamn. De kan love deg blankskurte svaberg, rytmisk fisk, og ikke minst feiende flott musikk nett øve flomålet

Nettside: www.skjerjehamn.no
Mail adresse: post@skjerjehamn.no

Nr. 10 – Svanøybukt Gjestehavn

Sunnfjords perle. Svanøybukt har rutebåtanløp, gjestehavn, kro og landhandel. En møteplass for båtfolk, innbyggere og ferierende.

Svanøy Handel
Svanøy Handel er en fullassortert nærbutikk. Her finn du alt fra fiskeslukar til glutenfri spagetti. Produkter fra Norsk Hjortesenter og Svanøy Røykeri inngår i det faste vareutvalget. Her kan du og leie deg en sykkel og få gratis turkart.

Svanøy Kro er kulturscene, pub og kjøkken. Med utsikt mot gjestehamn og Svanøybukta kan du nyte lokal mat og drikke i en uformell atmosfære.

Øya har en rik og mangfoldig historie fra tiden som adels- og futsete med gruvedrift, haugianarar og rester etter vikingtiden. Svanøy Hovedgård og Norsk Hjortesenter er verdt et besøk.

Gjestehavna i Svanøybukt har straum og vatn på flytebryggen. I det døgnåpne sanitæranlegget finn du toalett, dusj, vaskemaskin og tørketrommel, som er inkludert i døgnleien. 
Gratis trådløst internett på land. Her er også flott sandstrand.

Nettside til Svanøybukt Gjestehavn: https://www.seglinn.com/